Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «جام جم آنلاین»
2024-05-05@11:47:39 GMT

هم پرستار بیکار داریم، هم کمبود پرستار!

تاریخ انتشار: ۲۶ تیر ۱۳۹۶ | کد خبر: ۱۴۰۵۴۵۳۲

هم پرستار بیکار داریم، هم کمبود پرستار!

این شرایط متناقض، نه‌تنها موجب سرخوردگی دانش‌آموختگان رشته پرستاری شده، بلکه موجب شده است به‌دلیل کمبود پرستار، کیفیت ارائه خدمات در مراکز درمانی کشور هم کاهش پیدا کند و دود آن در نهایت به چشم بیماران برود.

محمد شریفی‌مقدم، قائم مقام سازمان نظام پرستاری در گفت‌وگو با جام‌جم، ریشه این مشکل را در سیستم جذب پرستاران در مراکز درمانی می‌داند و می‌گوید: بیشترین مشکل کمبود پرستار در شهرهای بزرگ و بخصوص در تهران وجود دارد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

به‌دلیل محدودیت استخدام پرستار در بیمارستان‌های دولتی، شاهدیم که خیلی از پرستاران، امکان فعالیت در بیمارستان‌ها را ندارند. سیستم جذب پرستار به شکل استخدام‌های شرکتی هم نتوانسته تاکنون مشکل کمبود نیروی پرستار را برطرف کند و حتی بسیاری از بیمارستان‌ها، توان جذب «پرستار طرحی» را هم ندارد؛ یعنی پرستاری که مجبور است دو سال را در بیمارستان‌ها خدمت کند تا مدرک تحصیلی اش آزاد شود، اما برای همین خدمت اجباری هم باید در صف انتظار بماند.

به گفته شریفی‌مقدم، هزینه بالای زندگی در شهرهای بزرگ و دریافتی‌های پایین نیروهای پرستار هم مزید بر علت شده تا در شهرهای بزرگ با کمبود پرستار مواجه باشیم. مثلا پرستاری که در شهری کوچک زندگی می‌کند، نمی‌تواند برای حقوقی حدود دو میلیون و 200 هزار تومان به تهران مهاجرت کند، زیرا بخش زیادی از این حقوق را باید صرف اجاره مسکن و سایر هزینه‌ها کند.

از سوی دیگر، شریفی مقدم تاکید دارد که سختی‌کار پرستاری، اضافه کاری‌های اجباری، تحمیل برخی وظایف خارج از حیطه پرستاری به دوش پرستار، رعایت نکردن‌شان و جایگاه پرستاران هم موجب شده خیلی از پرستاران، عطای کار را به لقایش ببخشند.

حل مشکل کمبود پرستار منتظر چراغ سبز دولت

هم‌اکنون حدود 185 دانشکده پرستاری در کشور داریم که سالانه حدود ده هزار پرستار در این دانشکده‌ها فارغ‌التحصیل می‌شوند. وزارت بهداشت در نظر دارد برای جبران کمبود پرستار در مراکز درمانی، طرح تربیت پرستاران بیمارستانی را به اجرا درآورد؛ طوری که پرستار از همان بدو ورود به دانشگاه در بیمارستان‌ها به فعالیت مشغول شود.

محمد میرزابیگی، معاون پرستاری وزارت بهداشت در توضیح بیشتر این طرح یادآور شد: استفاده بیشتر از محیط و فضای بیمارستان‌ها برای آموزش پرستاری صرفا براساس آیین‌نامه اصفهان که مورد قبول همه ذی‌نفعان حرفه پرستاری و مورد تائید مسئولان ارشد وزارت بهداشت است، اجرایی خواهد شد. آیین‌نامه اصفهان بر استفاده بیشتر از محیط و فضای بیمارستان‌ها برای آموزش پرستاری، تاکید دارد.

اما شریفی‌مقدم، قائم‌مقام سازمان نظام پرستاری، این طرح را هم یک طرح غیرعلمی و غیرکارشناسی می‌داند و می‌گوید: بیمارستان‌ها ظرفیت و زیرساخت‌های لازم را برای آموزش پرستار بیمارستانی ندارند و اجرای این طرح بر چهره تخصصی و آکادمیک دانش پرستاری هم لطمه می‌زند، زیرا دانشجوی پرستاری، فرصت کافی را برای آموختن مباحث تئوریک نخواهد داشت و سطح تخصصی دانش پرستاری افت خواهد کرد.

قائم مقام سازمان نظام پرستاری، راه‌حل کمبود پرستار را در جذب سالانه ده هزار نیروی پرستار در وزارت بهداشت می‌داند و می‌گوید: برآورد می‌شود که حدود 180 هزار نفر به عنوان کادر پرستاری در مراکز بهداشتی و درمانی فعال باشند و در عین حال، پیش‌بینی می‌شود که حدود صد هزار کمبود پرستار داشته باشیم. راه‌حل علمی برای حل این کمبود، این است که دولت به میدان بیاید و سالانه ده هزار پرستار را جذب کند. البته خود مسئولان وزارت بهداشت هم منتقد این شرایط هستند و از این‌که دولت، مجوز استخدام پرستاران را صادر نمی‌کند، گلایه‌مند هستند.

شریفی مقدم بر این باور است که تا وقتی مشکلات جذب پرستاران حل نشود و جذابیت‌های حرفه پرستاری نیز افزایش پیدا نکند، مشکل مهاجرت پرستاران هم حل نخواهد شد.به تعبیر دیگر تا حل نشدن این مشکلات باید انتظار داشته باشیم که هر ساله بهترین پرستاران کشور به خارج از کشور مهاجرت کنند؛ آن هم در حالی که کشور بشدت به چنین نیروهای تخصصی نیاز دارد.

بیماران، قربانی اول و آخر کمبود پرستار

بیکاری پرستاران و کمبود پرستار، تناقض ساختاری نظام سلامت است که بیماران، بزرگ‌ترین قربانی این تناقض هستند.

دکتر یعقوب جعفری، عضو شورای عالی نظام پرستاری کشور در گفت‌وگو با جام جم، تاکید دارد: در کشور ما به ازای هر پنج بیمار، یک پرستار وجود دارد و حتی در برخی مراکز درمانی کشور، پرستار موظف است بیش از پنج بیمار را مراقبت کند، در حالی که بر اساس استانداردهای جهانی، باید حداکثر برای هر دو بیمار، یک پرستار وجود داشته باشد. این شرایط باعث فرسودگی شغلی پرستاران می‌شود و سختی کار آنها را شدت می‌بخشد. این شرایط موجب شده که به گفته جعفری، خیلی از پرستاران از این شغل فراری باشند و در نتیجه مشکل کمبود پرستار در نظام سلامت، به وجود بیاید.

البته جعفری تاکید دارد این کمبود پرستار صرفا در بیمارستان‌ها نیست، بلکه در سایر عرصه‌های توانبخشی، بهداشت و سایر بخش‌های حوزه سلامت نیز با کمبود پرستار مواجه هستیم. نباید از یاد برد که اضافه کاری‌های اجباری هم کار پرستاران شاغل را سخت کرده است. حتی با وجود این‌که شغل پرستاری به عنوان مشاغل سخت به حساب می‌آید، اما خیلی اوقات به دلیل کمبود پرستار با بازنشستگی زودهنگام پرستاران نیز مخالفت می‌شود، در حالی که طبق قانون، پرستار می‌تواند از مزایای مشاغل سخت بهره‌مند شود، اما در خیلی از مراکز درمانی، این قانون نیز بدرستی اجرا نمی‌شود.

امین جلالوند

به اشتراک گذاری کد خبر : 2920381469387296537 برچسب‌ها : پرستار نظام سلامت جام جم آنلاین هم پرستار بیکار داریم، هم کمبود پرستار! لینک کوتاه :

ارسال نظر

مخاطبان گرامی، برای انتشار نظرات لطفا نکات زیر را رعایت فرمایید: 1- نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید. 2- نظرات حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های اسلامی منتشر نمی‌شود. 3- نظرات پس از ویرایش ارسال می‌شود. تصویر امنیتی : پربازدیدها برادر رئیس جمهور دستگیر شد درگیری مرگبار در جنوب تهران +عکس دختر ایزدی که تک تیرانداز داعشی معرفی شد! +عکس قاتل آتنا در ملأعام اعدام می‌شود توضیح بازیگر پیشکسوت درباره عاشق شدنش +عکس تجاوز به 40 دختر و زن شوهردار +عکس بحران قطر، توفانی در فنجان است! سقط دوقلوها برای انتقام از شوهر شیخ‌نشین امارات هم خودرو ساخت! +عکس روش جدید پوست کندن هندوانه لیست همه پربازدیدها برگزیده‌ها بدبوترین مرد دنیا+عکس ۲۰ عکس منتخب ثبت‌ شده توسط پهپادها دلیل بوی بد دهان چیست؟ غول آساترین ملخ ایران+عکس ۱۶ سال حبس برای قاتل گربه ها +عکس گوگل مپ و پیشنهاد بهترین موقع برای مسافرت وقتی یخچال بجای آدم سوار مترو شود 9 مورد از عجیب‌و‌غریب‌ترین قوانین آمریکا! + عکس آشنایی با 8 بیماری‌ شایع پوستی + عکس دوچرخه دزدیده شده‌اش را از دزد آن دزدید! +عکس آخرین مطالب همه سایت 08:07 هم پرستار بیکار داریم، هم کمبود پرستار! 08:05 برنامه مشترک منطبق با تولید و اشتغال 08:03 جزئیات دستگیری یک چینی - آمریکایی در ایران / جاسوسی در پوشش پژوهشگر +تصاویر 08:02 قاتل چگونه خود را لو داد؟ 07:58 چرا قرارداد مجتبی جباری یکی از عجیب ترین قراردادهای دنیاست؟! 07:57 تاوان 200 هزار یورویی پرسپولیس برای لغو دربی 07:56 سرگیجه های شهرآورد / راه فرار پرسپولیس بسته شد! +تصاویر 07:55 دربی لغو شد، تمام شد رفت! 07:55 تاریخ سازی فدرر +تصاویر 07:50 حل معضل دو تابعیتی‌ها نیازمند تهیه طرح جامع فهرست همه مطالب جام جم آنلاین © 2015 | کلیه حقوق این وب سایت متعلق به موسسه فرهنگی مطبوعاتی جام جم است. ما را در شبکه‌های اجتماعی دنبال کنید

منبع: جام جم آنلاین

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت jamejamonline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «جام جم آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۴۰۵۴۵۳۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

کوچ پرستاران از بخش دولتی به خصوصی

همایون سامه یح، با بیان اینکه بی‌توجهی به مشکلات پرستاران سلامت کشور را به مخاطره می‌اندازد، گفت: طی چهار سال گذشته کمیسیون بهداشت و درمان مجلس چندین مرتبه جلسات مختلفی با مسئولان مربوطه در خصوص وضعیت معیشت پرستاران و مهاجرت آن ها برگزار کرد تا بتواند این مسئله را ریشه‌ای پیگیری کند.

نماینده مردم کلیمیان در مجلس یازدهم با انتقاد از تورم حاکم در جامعه، ادامه داد: امروز تنها پرستاران و کادر درمانی گلایه مند وضعیت نامناسب حقوقی خود نیستند، شرایط اقتصادی به گونه‌ای است که کارمندان، کارگران و سایر گروه‌های شغلی دیگر از کوچک شدن سفره‌های خود ناراضی هستند، امیدواریم تیم اقتصادی دولت اقدامی عاجلی برای حل مشکلات اقتصادی کشور داشته باشند تا حقوق دریافتی عموم جامعه کفاف مخارج زندگی آن ها را بدهد.

عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس اظهار داشت: زمانی که حقوق کارمند یا کارگری ۱۰ میلیون تومان است و از این مبلغ حدود ۹ میلیون آن برای اجاره بهای منزل استیجاری پرداخت می‌کند، چاره‌ای جز انتخاب شغل دوم و سوم و حتی تخلف را ندارد، همه این گزینه‌ها منجر به ایجاد مشکلات متعدد در طولانی مدت خواهد شد.

نجف آبادی با ابزار امیدواری برای برداشته شدن تحریم‌ها خارجی بر علیه ملت ایران که معیشت آنان را تحت تأثیر قرار داده، گفت: بهترین راهکار کاهش مشکلات معیشتی گروه‌های مختلف شغلی افزایش درآمد، رشد صادرات، ورود ارز و رشد نقدینگی است که می‌تواند بسیاری از مسائل و مشکلات عنوان شده را هم پوشانی کند.

نماینده مجلس یازدهم تاکید کرد: بر اساس نیاز کشورهای حوزه خلیج فارس و کشورهای اروپایی به خدمات بهداشتی و درمانی به خصوص پرستاری، منجر به مهاجرت و یا پذیرش پرستاران ما می‌شود که آنان با مهاجرت می‌توانند امکانات و درآمد بسیار بهتری برای خود رقم بزنند.

وی در خصوص تحلیل کمبود پرستار با توجه به روند فعلی در کشور، گفت: در واقع ما چندین مرتبه به سازمان نظام پرستاری مراجعه کرده و در مورد کمبود پرستار نسبت نیاز کشور و سوءاستفاده از پرستاران در بخش خصوصی به دلیل پایین بودن حقوق آن ها تذکر داده‌ایم؛ امروز کادر درمان در بخش دولتی و خصوصی تحت فشار هستند.

این نماینده مجلس با انتقاد از افزایش پرستاران بیکار در جامعه، یادآور شد: متأسفانه دولت با مشکل تأمین بودجه برای حقوق پرستاران مواجه است و طبیعتأ زمانی که در بخش دولتی پرستاران ما با این مشکلات مواجه هستند در بخش خصوصی نیز از آنان سوءاستفاده می‌شود.

وی با تاکید بر نبود بودجه برای افزایش حقوق پرستاران، اظهار داشت: دولت، مجلس و نظام پرستاری بر این عقیده هستند که باید حقوق پرستاران افزایش یابد اما زمانی که توان دولت در این حد است چه انتظاری می‌توان داشت.

نجف آبادی در پایان با بیان اینکه مشکلات پرستاران منجر به دلسردی آنان می‌شود و سیستم درمانی کشور را دچار مخاطره می‌کند، خاطرنشان کرد: برخی از پرستاران که شرایط مهاجرت دارند استعفا داده و اقدام به خروج از کشور می‌کنند، اما برخی دیگر که شرایط و توان مهاجرت ندارند و به دلایل مختلف از جمله وابستگی به خانواده، عشق به وطن و یا نداشتن مشکلات مالی در کشور ماندگار می‌شوند، اما چنین شرایطی دلسردی و بی‌انگیزگی را برای آنان رقم می‌زند، بی تردید بی توجهی به مشکلات کادر درمان به ویژه پرستاران منجر به ایجاد مخاطراتی برای سیستم درمانی کشور خواهد شد.

منبع: خبرگزاری مهر

دیگر خبرها

  • حقوق کدام یک از ایثارگران در سال ۱۴۰۳ افزایش داشت؟
  • جلوگیری از بیکار شدن ۷۸۰۰ کارگر استان مرکزی در سال گذشته
  • فاجعه در بیمارستان‌های دولتی؛ مهاجرت پرستاران به بخش خصوصی
  • مهاجرت کادر درمان از بخش دولتی به خصوصی
  • کادر درمان از بیمارستان‌های دولتی به بخش خصوصی مهاجرت می‌کنند
  • فاجعه در بیمارستان‌های دولتی/ مهاجرت کادر درمان به بخش خصوصی
  • کوچ پرستاران از بخش دولتی به خصوصی
  • ریشه‌های نارضایتی‌ها پرستاران؛ اضافه‌کار اجباری بر خلاف قانون
  • دولت برای تصویب لایحه حمایت مادی و معنوی پرستاران اقدام کند
  • پیشرفت ۶۰ درصدی طرح احداث محل های اسکان پرستاران بیمارستان امام حسین (ع)تربت حیدریه